با شنیدن عبارت “آینده امور مالی” به چه چیزی فکر می کنید؟ برای اکثر مردم، تصاویری از پرداختهای موبایلی، بانکداری آنلاین و سایر فناوریهای پیشرفته به ذهن میرسد. اما در مورد تمرکززدایی (DeFi)چطور؟
اگر با این اصطلاح آشنا نیستید، امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) زیرمجموعه ای از فناوری بلاک چین است که بر برنامه های مالی ارائه شده توسط دفتر کل توزیع شده تمرکز دارد. در اصل، DeFi نشان دهنده نسل بعدی خدمات مالی است که در آن کاربران فردی کنترل و شفافیت بیشتری بر امور مالی خود دارند.
در طول این سال ها، DeFi طرز فکر ما را در مورد پول تغییر داده است، و با توجه به برخی از مزایای کلیدی استفاده از DeFi، این فناوری امکانات زیادی برای آینده دارد.
DeFi چیست؟
DeFi اصطلاحی است که برای اتریوم و سایر برنامه های بلاک چین استفاده می شود که امکان تراکنش همتا به همتا را بدون نیاز به واسطه مانند بانک، بانک مرکزی یا سایر مؤسسات مالی فراهم می کند. از آنجایی که هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد، همه معاملات برای همه افراد درگیر قابل مشاهده است و شفافیت و پاسخگویی بیشتری را فراهم می کند.
علاوه بر این، برنامههای DeFi نسبت به سیستمهای متمرکز سنتی انعطافپذیرتر و سریعتر هستند، که اغلب ممکن است توسط بوروکراسی گرفتار شوند. علاوه بر این، کاربران کنترل مستقیمی بر وجوه خود در یک سیستم DeFi دارند، به این معنی که میتوانند تصمیم بگیرند که چگونه از پول خود بدون مراجعه به شخص ثالث استفاده کنند.
در حالی که DeFi هنوز دارای برخی خطرات مرتبط است، مزایای بالقوه آن را به گزینه ای جذاب برای کسانی که به دنبال جایگزین هایی برای سیستم های مالی سنتی هستند تبدیل می کند.
وضعیت فعلی و پتانسیل DeFi
در سال 2021، برخی از رسانه ها گزارش دادند که رشد DeFi در بلاک چین اتریوم 780 درصد سال به سال بوده است. در سه ماهه اول سال 2022، کل ارزش قفل شده (TVL) در پروتکل های DeFi بیش از 172 میلیارد دلار بود.
وضعیت فعلی DeFi با چهار روند کلیدی مشخص می شود: ترکیب پذیری، کشاورزی محصول، بیمه DeFi و حاکمیت.(composability, yield farming, DeFi insurance, and governance.)
ترکیب پذیری
ترکیب پذیری به توانایی اجزای مختلف برای کار با هم برای دستیابی به نتیجه مطلوب اشاره دارد. در زمینه DeFi، ترکیبپذیری به توانایی پروتکلها و پلتفرمهای مختلف برای تعامل برای ایجاد برنامهها و محصولات مالی جدید اشاره دارد.
این قابلیت همکاری با استفاده از استانداردهای باز و APIها (رابط برنامه نویسی کاربردی) امکان پذیر می شود و به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا به جای شروع از صفر، بر روی زیرساخت های موجود ایجاد کنند.
این بدان معنا نیست که ترکیب پذیری در امور مالی سنتی وجود نداشته است. به عنوان مثال، هنگامی که از PayPal برای خرید چیزی در آمازون یا پرداخت هزینه Uber استفاده می کنید، از دو پلتفرم مختلف استفاده می کنید که می توانند با هم کار کنند. با این حال، DeFi با ایجاد یک سیستم بدون اعتماد، قابلیت ترکیببندی را به سطح بعدی میبرد.
هر تراکنش و فعالیتی در بلاک چین قابل تایید است. اتریوم لایه تسویه حساب خنثی است و هیچ موجودیت واحدی از قدرت استفاده نمی کند. علاوه بر این، ماهیت بدون مجوز DeFi به این معنی است که هر کسی می تواند محصولات و برنامه های مالی جدیدی ایجاد کند که با زیرساخت های سنتی امکان پذیر نیست.
همانطور که پروتکل ها و پلتفرم های بیشتری با یکدیگر همکاری می کنند، می توانیم انتظار افزایش تصاعدی در تعداد و تنوع برنامه ها و محصولات DeFi در دسترس را داشته باشیم.
کشاورزی
کشاورزی بازدهی، عملی است که در آن ارزهای رمزنگاری شده برای به دست آوردن پاداش در نظر گرفته می شود. این امر می تواند از طریق تامین نقدینگی به صرافی های مختلف یا شرکت در استخرهای سهام انجام شود.
کشاورزان محصول معمولاً از چندین پروتکل برای به حداکثر رساندن پاداش خود استفاده می کنند. به دلیل ریسک بالای کشاورزی محصول، بسیاری از کشاورزان سبدهای خود را در چندین پروژه متنوع می کنند.
کشاورزی محصول به طور کلی پاداش های بالاتری را نسبت به شرط بندی سنتی ارائه می دهد، اما همچنین یک عمل فرارتر است. بنابراین، کشاورزان بازده باید به دقت قیمت توکن هایی را که در اختیار دارند نظارت کنند تا از ضرر جلوگیری کنند. علاوه بر این، آنها باید از راگ پول (Rug Pull)، هک قرارداد هوشمند و سایر خطرات مرتبط با کشاورزی بازده آگاه باشند.
کشاورزی بازده به روشی محبوب برای کسب جوایز ارزهای دیجیتال با وجود خطرات تبدیل شده است. با این حال، باید دید که آیا این عمل در بلندمدت پایدار است یا خیر.
بیمه DeFi
بیمه DeFi قطعه گمشده برای همتراز کردن DeFi با امور مالی سنتی است.
بیمه DeFi از سر ناچاری به وجود آمده است، همانطور که تخمین زده می شود 10 میلیارد دلار از دست رفته در صنعت DeFi به دلیل تقلب در سال 2021. بیمه در برابر رویدادهای نامطلوب در فضا، مانند هک مبادلات، شکست قراردادهای هوشمند، و سقوط قیمت استیبل کوین محافظت می کند. هر کسی می تواند با عضویت در یک استخر، بیمه DeFi را ارائه دهد.
علاوه بر پوشش فوق، از دیگر امکانات بیمه DeFi می توان به پروتکل های DvP (تحویل در مقابل پرداخت) و وام های فلش اشاره کرد. با این حال، با وجود مزایای ارائه شده توسط بیمه DeFi، روند خسارت هنوز نامشخص است. در نتیجه، تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اثربخشی این ابزار جدید مورد نیاز است.
حاکمیت
چندین پلتفرم DeFi با در دسترس قرار دادن توکن های حاکمیتی در اختیار کاربران، تعهد جامعه بلاک چین به تمرکززدایی را به شدت تایید می کنند.
یک توکن حاکمیتی به کاربران مقدار مشخصی از قدرت را روی پروتکل، محصولات و ویژگیهای آینده پلتفرم اعطا میکند. توکنهای حکومتی اغلب با استفاده از پروتکلهای غیرمتمرکز ایجاد میشوند که توسعه جامعه محور و خودپایداری را تشویق میکنند.
پروژههای شبکه غیرمتمرکز به تکنیکهای حاکمیتی برای تصمیمگیری حیاتی در مورد اصلاحات پروتکل، استخدام و حتی تنظیمات چارچوب حاکمیتی نیاز دارند.
به عنوان مثال، یک پلتفرم استقراض و وام ممکن است از روش حاکم خود برای محاسبه مقدار مورد نیاز استفاده کند. به عبارت دیگر، تصمیمات اتخاذ شده توسط ذینفعان یک پروژه از طریق سیستم حاکم آن می تواند مستقیماً بر موفقیت یا شکست آن تأثیر بگذارد.
با رویکرد صحیح، ابتکارات حاکمیتی این پتانسیل را دارند که عصر جدیدی از توسعه و همکاری غیرمتمرکز را آغاز کنند.
چالش های DeFi
همانطور که بخش DeFi رشد کرده است، یک چالش کلیدی این است که اطمینان حاصل شود که زمین بازی برای همه فعالان بازار، صرف نظر از اندازه یا مکان آنها، یکسان است. مورد دیگر نیاز به هماهنگی نظارتی جهانی قوی تر برای جلوگیری از استفاده از پروتکل های DeFi برای مقاصد غیرقانونی است. در نهایت، همانطور که پروتکلهای DeFi به تکامل و بلوغ خود ادامه میدهند، نیاز به توسعه مکانیسمهای حاکمیتی قویتر وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که میتوانند با شرایط در حال تغییر سازگار شوند و پاسخ دهند.
در حالی که چالشهای پیش روی DeFi قابل توجه است، پاداشهای آن نیز قابل توجه است. DeFi با توانایی خود در توانمندسازی افراد و جوامع در سراسر جهان با دسترسی بیشتر به خدمات مالی، گامی حیاتی در جهت دستیابی به شمول مالی برای همه است.
آینده DeFi
فضای DeFi هنوز در مراحل اولیه خود است و باید دید در آینده چه خواهد شد. با این حال، DeFi با توانایی خود در کاهش موانع ورود، افزایش دسترسی به خدمات مالی، و ایجاد ساختارهای حکومتی دموکراتیک تر، این پتانسیل را دارد که آینده مالی را برای بهتر شدن تغییر دهد.
تراکنشهای نزدیک به آنی و ایمن یک منطقه حیاتی برای تماشا است. با استفاده از امور مالی سنتی، تراکنش ها ممکن است روزها یا حتی هفته ها طول بکشد. این مورد در مورد DeFi صدق نمی کند. با توجه به ماهیت غیرمتمرکز این بخش، معاملات تقریباً فوراً تسویه میشوند و آن را برای فعالیتهایی مانند تجارت یا وامدهی ایدهآل میسازد، که در آن زمان بسیار مهم است.
وام گرفتن و وام دادن آسان تر با DeFi اجتناب ناپذیر است. در سیستم مالی سنتی، دسترسی به وام می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا بانک ها و سایر موسسات مالی اغلب تمایلی به وام دادن به افراد بدون وثیقه ندارند. با این حال، در فضای DeFi، می توانید از دارایی های رمزنگاری خود به عنوان وثیقه برای وام استفاده کنید. این امر دسترسی به اعتبار را برای بسیاری از افرادی که در غیر این صورت از نظر مالی مستثنی می شدند، باز می کند.
ارتباطات متقابل و امکان تبادل دارایی ها از دیگر زمینه های مورد علاقه است. در امور مالی سنتی، اغلب سیلوها بین طبقات مختلف دارایی وجود دارد. به عنوان مثال، ممکن است یک حساب بانکی برای پس انداز خود، یک حساب کارگزاری برای سهام و سهام خود و یک مستمری برای پس انداز بازنشستگی خود داشته باشید. با این حال، برنامه های جدید DeFi به کاربران اجازه می دهد تا به راحتی بین کلاس های دارایی مختلف بدون گذر از یک تبادل متمرکز معامله کنند. این باعث افزایش کارایی و کاهش هزینه ها می شود.
صداقت و اعتماد دو ارزشی هستند که در هر سیستم مالی مهم هستند. متأسفانه، آنها اغلب از نظر مالی سنتی کمبود دارند. برای مثال، بانکها به اشتباه محصولات خود را به مشتریان میفروشند یا کارمزدهای پنهان دریافت میکنند. با این حال، در فضای DeFi، همه چیز در فضای باز و شفاف است. این به ایجاد اعتماد بین کاربران و توسعه دهندگان کمک می کند و به طور کلی یک سیستم مالی بازتر ایجاد می کند.
در مجموع، دلایل زیادی وجود دارد که چرا DeFi می تواند آینده امور مالی را به سمت بهتر شدن تغییر دهد.